Topografisk karta Landskapet Västmanland
Interaktiv karta
Klicka på kartan för att visa höjden.
Landskapet Västmanland
Terrängen höjer sig från Mälaren, som i sydöst har låg, djupt sönderskuren kust, där ett bördigt slättland breder ut sig. Det utgör en del av den Mellansvenska sänkan och täcks till största delen av leror och andra havsavlagringar. Från norr till söder löper rullstensåsar, bland annat Badelundaåsen och Strömsholmsåsen. Mot nordväst höjer sig landet sakta, och samtidigt avtar jordbruksbygden, som här delas upp av skogshöjder och sjöar i mer isolerade områden. Nordvästra Västmanland tillhör norrlandsterrängens storkuperade, skogrika moränlandskap, där dock slättlandet gör djupa inbrytningar längs de större vattendragen. Området, som är mycket sjörikt, når i Fjällberget (ett berg som delas av gränsen till Dalarna) en högsta höjd av 466 meter över havet. Västligaste delen avvattnas av Svartälven till Vänern, resten av bland annat Arbogaån, Hedströmmen, Kolbäcksån, Svartån och Sagån till Mälaren. Nedre Kolbäcksån ingår i Strömsholms kanal. Sagån utgör gräns till Uppland.
Om denna karta

Namn: Topografisk karta Landskapet Västmanland, höjd, relief.
Plats: Landskapet Västmanland, Sverige (59.19801 14.33169 60.19505 16.96595)
Medelhöjd: 126 m
Minsta höjd: -2 m
Maxhöjd: 529 m
Andra topografiska kartor
Klicka på en karta för att se dess topografi, dess höjd och dess relief.

Stockholm
Gnejser och graniter utgör den uppspruckna berggrunden. Vid Skinnarviksbergen och Stadsgården löper en förkastningsbrant som tillsammans med Stockholmsåsen, som sträcker sig från Observatoriekullen mot Brunkeberg och Gamla stan och vidare mot Södermalm, utgör de viktigaste topografiska strukturerna i…
Medelhöjd: 26 m

Göteborg
Sverige > Västra Götalands län
I Göteborg finns i stort en relativt ung bebyggelse. Bränder har ödelagt Göteborgs byggnader i olika omgångar, och av stadens första byggnader finns i dag bara Kronhuset och Residenset kvar. Efter den sista stora branden byggdes bara stenhus inom Vallgraven, och de kvarter som uppfördes var av måttlig…
Medelhöjd: 45 m

Linköping
Biskopsgårdens äldsta delar byggdes redan till det första kyrkomötet 1153, nyligen genomförd datering visar att detta är landets äldsta bevarade profana stenbyggnad. Sedan fortsatte utbyggnaden i många olika etapper, ofta efter en brand. Birger jarls yngste son blev biskop 1286 och hans bror kung…
Medelhöjd: 76 m

Hallandsåsen
Då läns- och landskapsgränser skiljer sig åt, lämnar man vid färd på motorvägen E6/E20 söderut Hallands län redan vid Stensån strax före Östra Karups-motet. Gränsen mellan landskapen Halland och Skåne passeras först i höjd med Skåneleden cirka 9 km söder därom, vid koordinaterna (cirka) N 56 ° 22’ / E 12 ° 56’.
Medelhöjd: 71 m

Västerås
De "grönvita" Västerås SK är Sveriges mest framgångsrika bandylag genom tiderna med hela 21 SM-guld på herrsidan och två på damsidan. 38 SM-finaler har klubben medverkat i på herrsidan och fem på damsidan, också det i särklass mest i Sverige. Utöver detta ett otal förstaplatser, seriesegrar, i…
Medelhöjd: 28 m

Lysekil
Sverige > Västra Götalands län
Lysekil är beläget längst ut på Stångenäset, beläget mellan Gullmarsfjorden och Åbyfjorden. Att fiskeläget som kom att bli stad är beläget här är ingen slump, platsen gav fiskeläget utmärkt tillgång till den ekonomiskt viktiga sillen i ytterskärgården och Skagerrak. Näsets längd gjorde så…
Medelhöjd: 10 m

Borgholm
Namnet Borgholm finns dokumenterat hittas från 1280-talet. Förleden Borg- anses syfta på den gamla fornborgen som antas ha legat på slottsruinens plats, men syftar enligt en annan tolkning på platsens iögonfallande topografi. Betydelsen skulle då bli att berg- är den riktiga tolkningen, och stöd för…
Medelhöjd: 10 m

Ronneby
Ronneby ligger i ett kuperat landskap i utkanten av ett sprickdalslandskap som formades under istiden. Stadens historiska centrum ligger på en av landskapets högsta punkter med ett bördigt ådalslandskap runtomkring. Staden har en hög andel grönska som ligger insprängd mellan olika stadsdelar tack vare…
Medelhöjd: 27 m

Fjäturen
Sverige > Stockholms län > Sollentuna kommun
Fjäturen ingår i delavrinningsområde (659595-162316) som SMHI kallar för Inloppet i Fjäturen. Medelhöjden är 26 meter över havet och ytan är 3,68 kvadratkilometer. Räknas de 4 avrinningsområdena uppströms in blir den ackumulerade arean 11,57 kvadratkilometer. Vattendraget som avvattnar…
Medelhöjd: 25 m